A new “ghost” floor in Venice, Italy


The project is located in Lido di Jesolo, a tourist destination near Venice, Italy.The project is located just 150 meters from the beach.The site was originally occupied by the National Museum of History, but was relocated in accordance with the local urban plan, and the area was later occupied by residential functions and commercial activities.The Staircase Building (Le Batiment Descendant L 'Escalier is a project based on site specificity and customer requirements.The project attempts to conceive of a building with a shared space as its main feature based on its site location and architectural function.The project activates the connection between public and private space use by connecting urban Spaces.The residential and commercial parts of the building are separated from each other, and the elevation of the residential area also creates a second ground floor that assumes a shared activity space, a partially shaded and partially open area with solariums, relaxation areas and swimming pools.The spatial separation of the two functions also allows the expressive structural elements to stand out.Jumbled metal pillars connect the structural system of the ground and underground levels to the load-bearing walls, allowing the apartment to float in the air.The living Spaces are arranged like a vineyard, with volumes receding layer by layer to provide the best sunlight and better views.This system of spatial configuration continues in the public floors.The distribution gallery space is resized to become a rest area that promotes neighborhood socializing.It offers views north of the Venetian Lagoon and the Dolomite Mountains.The living Spaces are arranged like a vineyard, and they recede to provide the best sunlight and better views.The distribution system is designed as a continuation of the public floor.The corridor space is narrow and long, becoming a leisure area to stimulate social activities in the neighborhood.This distribution system enforces the functional areas while also giving the building an excellent view over the Venetian Lagoon and the Dolomite Mountains.The building expresses its intention to break the monotony and homogeneity of the surrounding atmosphere, and as a result its powerful influence effectively establishes connections between private Spaces, shared Spaces and the city.Although it attempts to mitigate the visual difference between the building itself and the buildings surrounding the site, it still stands out from the surrounding site because of its scale.Situated between the commercial activity at ground level and the residential level above, the ‘ghost’ level provides approximately 2,000 m2 of open air and sheltered space and amenities: the building is lifted above the street, avoiding the noise of the street and enhancing the social nature of the neighbourhood space.Conceived as a vineyard, the building is arranged like a vineyard for maximum light, with living Spaces raised above by columns and large terraces with excellent views of the Venetian Lagoon and the Dolomite Mountains.The form of the project is also driven by structural and material innovations.The ground floor and underground level are connected by an orthogonal grid arrangement that maximizes the receptivity of the commercial space.The residential buildings suspended above use concrete structural partitions to give the individual apartments their boundaries.The walkway is supported by shear walls perpendicular to the residential block and a lightweight metal structure.This unique structural logic is applied to the three systems. If the volume of the balcony and the house is obviously complementary to each other, the synergy between the orthogonal structural system of the commercial volume and the radial structural arrangement of the house is not so obvious.The void left by the ‘ghost’ layer allows us to explore a new structural system that connects the load-bearing wall existing in the suspended volume to the concrete pillars of the commercial void.This seemingly random arrangement of structures gives birth to a complex texture for which we find a balance and express its unique vitality.Project Address: Venice, Italy Project Year: 2015-2020 Floor area: 4400 m² Team:arch. Stefano Pujatti, arch. Alberto Del Maschio, arch. Marco Bottosso, arch. Valeria Brero,arch. Daniele Almondo, Arch. Andrea Rosada, Arch. Serena Nano, Arch. Boris Cibin Structural design: Saico Ingegneria S.R.L.Plant design by Studio TermoteCnico Gabrielli Construction Contractor: Impresa C.E.V. S.P.A.Photographer: Iwan Baan

Leave a Reply

Your email address will not be published.